Το ITC 2023, το ετήσιο κορυφαίο συνεδριακό γεγονός για τους κλάδους των Υποδομών και Μεταφορών, επιστρέφει στις 17 – 20 Σεπτεμβρίου και μάλιστα, με διευρυμένο πρόγραμμα τεσσάρων ημερών.
Αργυρός Χορηγός του Συνεδρίου είναι το ΕΚΕΤΑ και ένα από τα πέντε Ινστιτούτα του, το Ι.ΜΕΤ.
Το ΕΚΕΤΑ ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2000 με έδρα τη Θεσσαλονίκη, είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα Ερευνητικά Κέντρα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, έχοντας ως κύρια αποστολή του την προαγωγή της καινοτόμου έρευνας προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Αφοσιωμένο σε αυτόν τον σκοπό, το ΕΚΕΤΑ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της βασικής, εφαρμοσμένης και τεχνολογικού χαρακτήρα έρευνας για την παροχή λύσεων στις σύγχρονες προκλήσεις της κοινωνίας.
Τα κύρια πεδία, στα οποία δραστηριοποιούνται τα Ινστιτούτα του Κέντρου, είναι: η καθαρή ενέργεια, οι τεχνολογίες χαμηλών/μηδενικών εκπομπών CO2, οι τεχνολογίες καθαρών οχημάτων, το πράσινο υδρογόνο, η κλιματική αλλαγή, η τεχνητή νοημοσύνη, τα προηγμένα ρομποτικά συστήματα, το διαδίκτυο των πραγμάτων, η Βιομηχανία 4.0, οι υποδομές έξυπνου σπιτιού του μέλλοντος, η ιατρική ακριβείας, η ολιστική προσέγγιση υγείας–διατροφής, τα αυτόνομα οχήματα, οι προσομοιωτές οδήγησης, οι κόμβοι ελέγχου κυκλοφορίας, οι έξυπνες πόλεις, η γεωργία ακριβείας, η αγρο-ρομποτική και η κυκλική οικονομία. Το ΕΚΕΤΑ συνδυάζει τις εξαιρετικές ερευνητικές υποδομές και το υψηλά καταρτισμένο ερευνητικό προσωπικό του για τη μετατροπή της επιστημονικής γνώσης σε καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές και καταλαμβάνει την 1η θέση στην Ελλάδα και την 12η θέση των διακεκριμένων ερευνητικών οργανισμών της Ευρώπης, όσον αφορά στην προσέλκυση χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά προγράμματα.
Το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ.) ανήκει στο ΕΚΕΤΑ. Βασικός στόχος του Ι.ΜΕΤ. είναι η διεξαγωγή και υποστήριξη της εφαρμοσμένης έρευνας στον Τομέα των Μεταφορών στην Ελλάδα και ειδικότερα σε θέματα λειτουργίας, οργάνωσης, προγραμματισμού, προτυποποίησης, οικονομικής ανάλυσης, διαχείρισης, τεχνολογίας μεταφορικών μέσων και επιπτώσεων των χερσαίων, θαλάσσιων, εναέριων και συνδυασμένων μεταφορών. Επίσης η παροχή εκπαίδευσης ή επιμόρφωσης στα αντίστοιχα αντικείμενα, η διάχυση των αποτελεσμάτων έρευνας και η εκπροσώπηση της χώρας στα διάφορα συναφή με το αντικείμενό του Ινστιτούτου φόρουμ.
Το Πρόγραμμα του ITC 2023 – 6ου Συνεδρίου Υποδομών & Μεταφορών
Το φετινό Συνέδριο διευρύνεται και πλέον έχει διάρκεια 4 ημερών. Στις 17 Σεπτεμβρίου θα γίνει το επίσημο άνοιγμα του ITC 2023 με το Opening Gala, μια εκδήλωση κλειστού χαρακτήρα για ομιλητές και χορηγούς, με τη συμμετοχή ανώτατων στελεχών της κυβέρνησης, που φέτος θα φιλοξενηθεί στον ‘Φάρο’ του ‘Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος’.
Στις 18 & 19 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι συνεδρίες στο Ωδείο Αθηνών, με φυσική παρουσία ομιλητών, συνέδρων και εκθετών.
Στις 18 Σεπτεμβρίου, η ημέρα είναι αφιερωμένη στις Υποδομές. Θα υπάρξουν συνεδρίες και fire chats για τα μεγάλα έργα, ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεις, τις ενεργειακές υποδομές, κτιριακές υποδομές, τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα καθώς και επενδύσεις σε μεγάλα κτιριακά έργα.
Επίσης θα πραγματοποιηθούν (i) η βράβευση για το ‘ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2022’ που αφορά στην επέκταση της Γραμμής 3 του Μετρό της Αθήνας στον Πειραιά, με αποδέκτες την Αττικό Μετρό, ως Φορέα Υλοποίησης, το σχήμα ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM ως κατασκευαστές και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ως το αρμόδιο υπουργείο, και (ii) η βράβευση για το ‘ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ 2012-2022’, που αφορά στην Λιγνιτική Μονάδα “Πτολεμαΐδα 5”. Το βραβείο θα παραλάβουν: η ΔΕΗ, ως Φορέας Υλοποίησης, το σχήμα ΤΕΡΝΑ-HITACHI ως κατασκευαστές και το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος ως το αρμόδιο υπουργείο.
Στις 19 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθούν 5 συνεδρίες αφιερωμένες στις επιβατικές και εμπορευματικές Μεταφορές (αεροπορικές, σιδηροδρομικές, θαλάσσιες και χερσαίες μεταφορές, logistics, ταχυδρομεία / ταχυμεταφορές, αστική κινητικότητα / ΜΜΜ), ενώ θα πραγματοποιηθεί και η βράβευση για την ‘Εταιρεία των Μεταφορών – Έτος 2022’. Το βραβείο θα απονεμηθεί στον Ο.Λ.Π.
Το ITC 2023 θα κλείσει στις 20 Σεπτεμβρίου με 4 web-only συνεδρίες που θα αφορούν σε θέματα θεσμικά, με εκπροσώπους από φορείς και εταιρείες του κατασκευαστικού και μεταφορικού κλάδου.
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το Πρόγραμμα του Συνεδρίου στο https://itcgreece.gr/πρόγραμμα/ και να πραγματοποιήσετε την εγγραφή σας.
Η Πλατφόρμα b2match
Tο Συνέδριο ενισχύεται περαιτέρω με την σύνδεσή του με την ψηφιακή μας πλατφόρμα b2match, μέσω της οποίας οι συμμετέχοντες μπορούν να έχουν στο δικό τους smartphone όλη την εκδήλωση, το πρόγραμμα, να επιλέξουν ποια sessions θέλουν να παρακολουθήσουν αλλά και να εισέλθουν στις εφαρμογές του b2match για να δημιουργήσουν τη δική τους θέση στα B2B meetings του ITC 2023.
Η Εταιρική – Κοινωνική Ευθύνη του Συνεδρίου
Το ITC 2023 διεξάγεται ως paper – free συνέδριο. Το πρόγραμμα, οι προεγγραφές, οι εγγραφές κλπ. θα γίνονται διαδικτυακά και μέσω του itcgreece.gr. Τα badges για την είσοδο σας στο Ωδείο Αθηνών θα είναι ψηφιακά.
Το ITC 2023 – 6ο Συνέδριο Υποδομών & Μεταφορών στηρίζει ενεργά το gender equality (ισότητα των φύλων). Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος τόσο η ίδια η οργανωτική επιτροπή, οι συντονιστές των πάνελ, η δημοσιογραφική ομάδα, είναι κατά 50% γυναίκες και κατά 50% άνδρες. Το ίδιο ισχύει και στην επιλογή των συνεργατών μας. Παράλληλα, προτρέπουμε όλους τους ομιλητές μας, στις ομιλίες τους να μην αναδεικνύουν μόνο το ανδρικό πρότυπο.
Επίσης, ως διοργάνωση, έχουμε φροντίσει για την απρόσκοπτη πρόσβαση των ΑμΕΑ, τόσο στο συνεδριακό χώρο, όσο και σε όλους τους χώρους της διοργάνωσης. Αναφορικά με τo catering, σεβόμενοι τις διαφορετικές διατροφικές επιλογές, τα μενού είναι διαμορφωμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να καλύπτουν vegetarian ή vegan ανάγκες, αλλά και την ανάγκη όσων δεν καταναλώνουν διαφορετικά είδη κρέατος.