Βραβεύθηκε ως ” Έργο της Χρονιάς” η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της MYTILINEOS στη Βοιωτία

Βραβεύθηκε ως ” Έργο της Χρονιάς” η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της MYTILINEOS στη Βοιωτία

Ξεκινά την εμπορική της λειτουργία εντός του καλοκαιριού

Ως “ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2021” βραβεύθηκε η νέα Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής IPP-II στο Ενεργειακό Κέντρο Αγίου Νικολάου στη Βοιωτία της εταιρείας MYTILINEOS, η οποία μάλιστα όπως ανακοινώθηκε κατά τη βράβευση θα ξεκινήσει την εμπορική της λειτουργία τους επόμενους 2-3 μήνες.

Η βράβευση για το κορυφαίο έργο υποδομών του 2021 έλαβε χώρα κατά τη 2η ημέρα του 5ου Συνεδρίου Υποδομών & Μεταφορών – ITC 2022, που διοργανώνεται από τις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες ypodomes.com και metaforespress.gr στο ΜΕΓΑΡΟΝ Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών.

Το βραβείο απένειμε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ενώ εκ μέρους της εταιρείας MYTILINEOS το παρέλαβε η Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας & Στρατηγικής Marketing, Βίβιαν Μπουζάλη.

Το έργο ψηφίστηκε από τους αναγνώστες του ypodomes.com στην καθιερωμένη online ψηφοφορία για το “Έργο της Χρονιάς” που διεξάγεται κάθε χρόνο με στόχο την ανάδειξη του μεγάλου έργου υποδομών ή μεταφορών που ξεχώρισε κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Κατά την παραλαβή του βραβείου εκ μέρους της MYTILINEOS, η κα Μπούζαλη δήλωσε:

“Αυτή η βράβευση όμως είναι και η μεγαλύτερη επιβράβευση για τους εργαζομένους και τη διοίκηση της εταιρείας καθώς η νέα μονάδα θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία το Β΄ εξάμηνο του 2022. Θα ξεκινήσει να συνεισφέρει στην ενεργειακή ασφάλεια και τη θωράκιση της ελληνικής οικονομίας από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στο παρόν αλλά και θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον. Και βεβαίως θα προσφέρει πολύ πιο “καθαρή” ενέργεια. Θεμελιώσαμε το νέο εργοστάσιο το 2019 και δε μπορούσαμε να φανταστούμε τις αντιξοότητες που θα αντιμετωπίζαμε: την πανδημία, τα lockdowns, τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, την αύξηση τιμών των υλικών, τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η MYTILINEOS όμως κατάφερε να μείνει πιστή στο χρονοδιάγραμμα και να θέσει ήδη τη μονάδα σε δοκιμαστική λειτουργία, και αυτό χάρη στις μοναδικές συνέργειες που πετυχαίνει η εταιρεία μας μέσα από τους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας μας. Την κατασκευή ανέλαβε η ίδια εταιρεία μέσα από τη διεθνώς αναγνωρισμένη μονάδα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης, η οποία διαθέτει μοναδική τεχνογνωσία στην κατασκευή τέτοιων έργων με ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο έργων σε Ευρώπη, Αφρική και Ασία. Πρόσφατα μάλιστα ανακοινώσαμε με τη Siemens την κατασκευή μια παρόμοιας μονάδας στην Πολωνία 560 MW. Η νέα μονάδα στη Βοιωτία θα προστεθεί σύντομα στο χαρτοφυλάκιο της Protergia. Θα είναι η μεγαλύτερη, αποδοτικότερη και πιο σύγχρονη μονάδα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ισχύος 826 MW με 63% θερμική απόδοση, που ίσως δε συνταντάται σε καμιά άλλη μονάδα στον κόσμο. Σε πείσμα των καιρών η MYTILINEOS παραμένει στο προσκήνιο ωφελώντας την εθνική οικονομία όσο και την ενεργειακή θωράκιση της χώρας”.

Από πλευράς της η κα Σδούκου δήλωσε:

“Δεν περίμενα ότι τόσο γρήγορα, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, σε χρόνο ρεκόρ, θα φτάναμε σήμερα να εγκαινιάζουμε οσονούπω την εμπορική λειτουργία της νέας μονάδας. Σίγουρα δε χρειάζονται εξηγήσεις γιατί το συγκεκριμένο έργο έχει αναδειχθεί το κορυφαίο έργο για το 2021. Είναι ένα έργο που εξυπηρετεί δύο αφηγήματα. Το πρώτο είναι ότι αποτελεί ένα καθοριστικό πρότζεκτ για την περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου στο εγχώριο μίγμα καυσίμων. Επιπλέον συμβάλλει αποφασιστικά στην επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η Ελλάδα για την απαναθρακοποίηση της οικονομίας, αφού απεξαρτηθούμε από το λιγνίτη από το 2028. Έχετε παραδόσει μια σύγχρονη μονάδα βάσης, απολύτως κομβικής σημασίας και για την ευστάθεια του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και την επάρκειά του. Συγχαρητήρια καθώς καταφέρατε να την ολοκληρώσετε με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και παρά την καθίζηση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Καλωσορίζουμε τη νέα μονάδα στο εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου”.